top of page

"Jag har lärt mig en massa. Om mig själv och andra. Om Armenien, armenierna och den armeniska kulturen. Jag har lärt mig mer om att jobba i grupp, om motivation och olika arbetssätt”

- Anders Olsson, ESC-handledare i Alvesta utställningshall.

Vad är volontärtjänst?

image.png

Vill du åka iväg som volontär genom Europeiska solidaritetskåren?
Genom Europeiska solidaritetskåren (ESC) kan ungdomar mellan 18-30 år åka till ett annat land och arbeta som volontärer. Boende, mat, resebidrag och mycket annat finansieras av EU. Som volontär kan du välja projekt inom exempelvis teater, sport, kultur eller ungdomsaktiviteter. Projekttiden kan variera från 1 månad upp till 12 månader. De flesta väljer att åka i minst sex månader, men om man vill kan man börja med en kortare period. 

image.png

Varför är det bra att vara volontär? 
Som volontär får du chansen att uppleva och lära känna ett lands kultur och seder. Det är en möjlighet att utvecklas som människa och uppleva något du kommer att bära med dig under en lång tid framöver. Det är också en möjlighet att få se ett land som du är intresserad av, utveckla ett intresse inom ett område och förbättra ditt CV. Du kommer dessutom att få möjlighet att lära känna nya människor. Kort sagt – din tid som volontär är en ovärderlig merit! 

image.png

​Vart kan man åka?
Alla EU-länder och ett flertal grannländer (som till exempel Serbien och Armenien). Det finns också möjlighet att åka till länder utanför Europa.
ungdomsportalen finns alla tillgängliga volontärprojekt och organisationer.
Kolla gärna in aktuella volontärplatser hos våra partnerorganisationer.

Vad gör en volontär?

 

Som volontär kan du välja att arbeta på exempelvis en fritidsgård, ett museum, ett barnhem eller inom idrottsföreningar. Arbete som volontärer brukar göra är att skapa aktiviteter för barn och ungdomar, delta i kampanjer för miljön eller skapa affischer och annat infomaterial för organisationen. Man kan också få mer praktiska uppgifter, t.ex. renovera och måla hus eller jobba med djur. Volontärens uppgifter väljs vanligtvis efter personens egen kreativitet och idéer. Förutom att vara till nytta för sin organisation lär sig volontärerna nya färdigheter och språk som främjar deras utveckling. Läs gärna mer om vad volontärerna på Globala Kronoberg har gjort på vår blogg. 

 

Får man hjälp under volontärprojektet?
På mottagande organisationen har du en handledare som hjälper dig att genomföra uppgifterna och utveckla dina idéer. Du får också en mentor som är en person utanför organisationen som stödjer dig på en personlig- och socialnivå. Mentorn hjälper dig att lära känna landets kultur och hitta fritidsaktiviteter. Vi på Globala Kronoberg kommer också att ha kontakt med dig under resan. Hur vi hjälper dig kan du läsa mer om under
vi hjälper dig.

Vad kostar det? 
Det kostar inget att bli volontär. Under din volontärperiod får du boende, transport, språkundervisning, matpengar och fickpengar. Dina fickpengar beräknas efter priserna i landet du åker till och rör sig mellan 750 till 1500 kr i månaden. Observera att fickpengarna inte ska räcka till boende och mat, utan är tänkta att användas till saker som nöje och resor du vill göra på fritiden. Kanske har du någon hobby du vill utöva? Vad det gäller resorna mellan Sverige och mottagande landet så får du en resebidrag som beräknas utifrån avstånd mellan de två länderna.

​Om man inte kan landets språk då?
Väl på plats kommer du att få språklektioner i det aktuella landets språk. Om du åker till ett land där du inte kan språket går det förstås bra att inledningsvis prata engelska.

Hur gör man?
Du behöver hitta ett land och/eller projekt du vill uppleva!  Läs mer om hur man hittar och ansöker om ett projekt
här

bottom of page