top of page

"Det bästa med att vara handledare åt en ESC-volontär är inte bara kunskapen och erfarenheten från en annan kultur med nya perspektiv och synsätt, utan även den personliga- och ledarskapsutveckling som kommer på köpet"

- Therese Karlberg, volontärhandledare på Nätverket SIP

Så går det till

Innan volontären kommer


När ni har bestämt er för att ta emot en volontär så är nästa steg att ansöka om en kvalitetsmärkning.  Globala hjälper er med er ansökan som skickas in till MUCF, Myndigheten för ungdoms - och civilsamhällesfrågor.  Det tar ca 3 månader innan man får ett beslut.

Efter att man har fått sin kvalitetsmärkning så kommer er organisation att bli synlig i den europeiska databasen European youth portal. Där kan sedan potentiella volontärer läsa om er och er verksamhet.

image.png

En workshop om food maping, d.v.s. hur mat färdas.

Nästa steg är att Globala Kronoberg skickar in en projektansökan till MUCF om antalet volontärer som vi och våra partnerorganisationer förväntas ta emot. MUCF meddelar sitt beslut ca 3 månader efter inskickad ansökan. De flesta projekt startar därmed i januari eller september varje år. Hela processen från det att organisationens beslutar sig för att ta emot en volontär tills det att volontären har kommit till er verksamhet tar ca 12-16 månader.

När ni har en godkänd kvalitetsmärkning och det finns ett godkänt ESC-projekt så kan rekryteringen av en volontär börja. Vi i Globala stöttar och hjälper till med denna process som vanligtvis tar ett par veckor sammanlagt.


Förberedelser, volontärens ankomst och projektperiod


Globala Kronoberg ordnar med alla förberedelser (resor, avtal, information inför resan, kommunikation med sändande organisation, boende, försäkring etc). Ni som mottagande organisation utser en handledare på arbetsplatsen som ansvarar för volontärens integration och upplärning i verksamheten.


Vi möter upp volontären vid ankomst och hjälper den tillrätta i sitt nya boende. Under projektperioden ansvarar Globala Kronoberg att förse volontären med boende, matpengar, fickpengar, busskort vid behov samt möte med andra volontärer och utvärderingar etc. 
Under de första dagarna efter ankomst deltar volontären i vårt introduktionsprogram och får chans att träffa och lära känna andra volontärer i området, därefter börjar volontären arbeta hos er. Volontären arbetar upp till 35 timmar per vecka, inkl. svenskundervisning (mellan 3 och 10 timmar per vecka). Volontären får också delta i två kurser i Stockholm, vid olika tillfällen, samt ha regelbundna träffar med handledaren och mentorn. Efter volontärens vistelse skriver vi den obligatoriska redovisningen till MUCF.


Tillsammans med ungdomarna så kommer vi att skapa ett youth pass, ett informellt utbildningsintyg, som beskriver vad de har gjort och lärt sig. Youth passet är ett bra sätt att  hjälpa ungdomarna att se vilka icke-formella kunskaper, så som språkinlärning, laga mat och att bli mer självständig med mera, de har lärt sig eller utvecklat under sin tid utomlands som volontärer.

Läs mer om hur det funkar med att ta emot volontärer:

Varför ta emot volontärer?

Vad gör Globala Kronoberg?

Vad krävs av er som organisation?

Dokument (intervjuer, fakta och bilder)

bottom of page